Érdekességek, újdonságok - Egyéb finomságok


SzegedRocks 2018: Hot & Heavy                                                               2018-04-25

Ary  


Szegedrocks

Szegeden, április 21-én rendezték Magyarország első rockzenei flashmobját közel 400 zenész közreműködésével. Amikor hallottam az eseményről, nem volt kérdés, hogy elmegyek-e. Már csak azért sem, mert a szerencsémnek és az ötletgazdáknak hála csupán 30 km-t kellett utaznom.
Az ötlet az olaszországi ROCKIN’1000 produkció cesenai akciójából származott; így lett Szegeden is élőzenés megmozdulás, azaz rock flashmob.
A rendezvényre több mint négyszáz jelentkezés érkezett, ének, dob és gitár kategóriában. A beküldött videók alapján történt a szelektálás, s végül 350-en vettek részt a flashmobon: 50 énekes, 70 dobos, a maradék pedig basszus-, illetve szólógitáros.
Elvárás volt, hogy a zenészeknek négy számot kell eljátszaniuk. A Tankcsapda: Ez az a ház, a Sun City: Nem izgat, Billy Idol: White Wedding és a Blur: Song 2 című dalait (nekem a Billy Idol szám tetszett leginkább).
A Dóm előtti tér közepén voltak a zenészek, a nézők pedig körülállták őket. Szemben, a színpadon a bejátszó zenekar. A korán jött nyárban tűző nap, tikkasztó meleg várt mindenkit, Szegeden rendesen befűtöttek aznap.
A bevezető szövegek után, mintegy köszönésképpen a zenészek játszottak egy introt. Nem kellett sok, hogy magával ragadjon az élő zene varázsa: bevallom, bennem megakadt a levegő. Félelmetes? Felemelő? Nem tudom, melyik a jobb kifejezés, de egy biztos: libabőrös voltam. Mint amikor az ember elhalad egy virágba borult gyümölcsfa mellett, amin több ezer méh munkálkodik éppen. Ha már tapasztaltál ilyet, akkor tudod, hogy ilyenkor a gyomrodban érzed a sok ezer méh zúgását. Ha még nem, akkor itt a tavasz, pótold az élményt.
Ezt a hangzást képzeld el hetven dobbal és 230 gitárral, erősítővel kihangosítva. Morajlott a tér, az épületek felerősítették, visszaverték a hangokat. Ez az, amit egyetlen hangfelvétel sem fog visszaadni. Ezt érezni kell.
A rockzene ünnepe volt ez. Látni, ahogy együtt játszik a 8 éves dobos, a hét hónapos pocaklakóval gitározó kismama, és a 70 éves rockzenész. A rutinos koncertező, és az otthon gyakorolgató. A két barát, akik egymás húrjait tépték. A házaspár. Az apa és gyermeke.
Vagy vadidegenek, akik egy-egy jól sikerült, keményebb futam után izzadva, vigyorogva, lelkesen néztek egymásra. Örömzene volt a javából.
Azt hiszem, ez hiányzik a világból sok-sok területen. Együtt örülni valaminek, alkotni közösen haszon, és különösebb cél nélkül. Csak az öröm kedvéért.
A nézők között is jó volt látni, hogy egymás mellett érezte a ritmust az öreg rocker és a kisgyerekkel sétáló anyuka, s ahogy a 70-80 éves, dómlátogató nénikék lelkesen olvasgatták az útközben beszerzett és az előadott dalok szövegét tartalmazó szórólapot.
Sokunknak beleégett a szívébe ez a nap. Némelyik zenésznek a bőrébe is. Ők néhány napig még biztosan emlegették az áprilisi hőséget. Forró volt a levegő és a hangulat. De hát mi mást várhatnánk a napfény városában?
S ahogy lenni szokott, eljött Murphy is: ez az első alkalommal megrendezett, sok részvevős esemény sem volt hiba nélküli. Kisebb technikai problémák előfordultak, de a szervezők ígérete szerint a következő rendezvényeken (tervben van néhány) ezeket kijavítják.
A teljes koncertről videó, és huszonöt sávos hangfelvétel készült, így hamarosan mindenki láthatja, hallhatja az első magyarországi rockzenei flashmobról (avagy a SzegedRock Big Bandről) készült kisfilmet.
Ha most lemaradtál, menj el a következő rockzenei flashmobra. Ha pedig ott voltál, akkor biztosan eljössz legközelebb is.


Az én gyenge minőségű képeim után nézz meg néhány igazán profi fotót:

facebook/SzegedRocks

 

Copyright © 2017. Rock Records Radio